2021-04-21

Solceller ökar värdet på ditt hus

Nu visar det sig också att hus med en solcellsanläggning på taket ökar i värde, i snitt med hela 14 procent.

Att sätta solceller på taket ökar värdet på ditt hus.

 

Det visar en ny undersökning från Sveriges lantbruksuniversitet (Bolin, 2019) gick man igenom ett stort urval av svenska villaförsäljningar varav knappt niotusen var villor med installerade solcellsansläggningar. Den genomsnittliga solcellsinstallationskostnaden för de niotusen villorna var 151 000 kr. Samtidigt konstaterar författarna en genomsnittlig värderingseffekt på villorna på 280 000 – 300 000kr.

 

I den aktuella studien har alltså solcellsinstallationen påverkan husets värde som vida överstiger kostnaden för installationen. Att det är en bra investering att installera solceller, både för plånboken och miljön, är inget nytt under solen. Dels har solcellerna sjunkit i pris senaste åren, dels får du som husägare en bra slant för den el du säljer tillbaka till elbolaget. Nu visar det sig också att hus med en solcellsanläggning på taket ökar i värde, i snitt med hela 14 procent.

 

I två ytterligare studier (Qiu et al, 2017 & Ma et al, 2015) fastslog författarna en effekt på värdet som var större än installationskostnaden och i en fjärde studie (Hoen et al, 2015) konstaterades att effekten på värdet motsvarade kostnaden. Det mesta tyder på att minst hela värdet av en solcellsinstallation omedelbart sätter sig i värdet på huset, samtidigt som du  kan skörda lägre elräkningar under mer än 30 år därefter.

 

Boka besök

,

För att du ska få den bästa lösningen utifrån dina förutsättningar erbjuder vi alltid en kostnadsfri konsultation på plats hos dig. Där studerar vi dina förutsättningar och säkerställer att alla viktiga parametrar är med i beräkningarna.

  Jag är intresserad av:

  Läs mer om Alstras integritetspolicy.

  januari 5, 2022

  Alstra

  Vi satsar hårt på våra montörer

  Genom att tillsammans träffas kan vi fördjupa våra kunskaper inom installation och montage av solcellsanläggningar. Något som är väldigt viktigt…

  Arkiv: Nyheter

  december 16, 2021

  Alstra

  Solcellsbidrag 2022!

  Vill du sänka elräkningen och bli en miljöhjälte på samma gång? Det nuvarande Grön Teknikbidraget gäller tillsvidare

  Arkiv: Nyheter