2021-07-06

Vad är Grön Teknik skatteavdrag och vilka investeringar ingår?

Regeringen införde det nya avdraget för att göra det enkelt och smidigt för fler att välja klimatsmarta energilösningar för sina hushåll

Den 1 januari 2021 inträdde en skattereduktion för installation av Grön Teknik ( även kallat grönt skatteavdrag) i kraft. Det ger dig som privatperson möjligheten att spara upp till 50 000 kr när du investerar i en solcellsanläggning. Regeringen införde det nya avdraget för att göra det enkelt och smidigt för fler att välja klimatsmarta energilösningar för sina hushåll. Viktig att känna till är att du som privatperson har rätt till avdrag för Grön Teknik, och utöver detta rätt till avdrag för ROT.  T ex kan du använda Grön Teknik för att investera i en solcellsanläggning och ROT avdraget till att byta tak i fall det krävs.

 

Vad är Grön Teknik skatteavdraget och vilka investeringar ingår? 

Du kanske känner igen tidigare avdrag som solcellsstöd eller ladda-hemma-stödet som har ersätts av det nya Grön Teknik skatteavdraget som är giltigt för privatpersoner vid följande investeringar:

 

 • Installation av solceller.
 • Installation av solvärme.
 • Installation för batteri och energilagring.
 • Installation av laddboxar för elbilar.
 • Avdrag för kostnader av smartmätare, styrsystem och kartläggning för att optimera hushållets energianvändning.

Som privatperson ger Grön Teknik dig ett skatteavdrag med 15 procent för installation av solceller och upp till 50 procent på lagring av egenproducerad förnybar solenergi och installation av energilagring och laddboxar. Totalt får Grön teknik avdraget uppnå en summa av max 50 000 kr per person och beskattningsår. Detta betyder att om ni är två personer som står som fastighetsägare har ni båda möjlighet att nyttja Grön Teknik avdraget med upp till 50 000 kr per person och år. Utöver detta kan ni som vanligt använda er av det traditionella ROT avdraget med upp till 75 000 kr per person och år.

 

Hur gör jag för att söka avdraget? 

Vi gör det enkelt för dig. Vi på Alstra sköter processen och avdraget görs direkt på din faktura. På så sätt utförs din installation till ett lägre pris direkt, samtidigt som du slipper komplicerade ansökningsprocesser och långdragna väntetider.

 

Sök avdraget flera gånger! 

Till skillnad från det tidigare solinvesteringsstödet öppnar det nya avdraget för möjligheten att söka stöd mer än en gång under samma år. På så sätt kan du med tiden uppdatera och komplettera din solcellsanläggning eller ditt laddsystem med mer grön teknik skatteavdrag i den takt som passar dig. Läs mer om det nya gröna skatteavdraget på skatteverkets hemsida här.

 

Boka besök

,

För att du ska få den bästa lösningen utifrån dina förutsättningar erbjuder vi alltid en kostnadsfri konsultation på plats hos dig. Där studerar vi dina förutsättningar och säkerställer att alla viktiga parametrar är med i beräkningarna.

  Jag är intresserad av:

  Läs mer om Alstras integritetspolicy.

  januari 5, 2022

  Alstra

  Vi satsar hårt på våra montörer

  Genom att tillsammans träffas kan vi fördjupa våra kunskaper inom installation och montage av solcellsanläggningar. Något som är väldigt viktigt…

  Arkiv: Nyheter

  december 16, 2021

  Alstra

  Solcellsbidrag 2022!

  Vill du sänka elräkningen och bli en miljöhjälte på samma gång? Det nuvarande Grön Teknikbidraget gäller tillsvidare

  Arkiv: Nyheter